sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Tie sydämeen käy

...mistäs muualta kuin vatsan kautta. Tänään siis puhetta ruoasta. Oon monesti kertonut, kuinka hyvää ruoka täällä on, mutta en oo kovin montaa kertaa maininnut, mitä me sitten oikeasti syödään. Ennen ruokakuviin siirtymistä kerron kuitenkin muutamasta ruokailuun liittyvästä asiasta, jotka on syytä huomioida.
1. Ruoan tarjoaminen. Muistanette lausahduksen "You're invited". Jos siis syöt muualla kuin suljettujen ovien takana, ruoka pitäisi periaattessa jakaa. Ei se kuitenkaan aina mene näin. Varsinkin lapset täällä kyllä kunnioittaa meidän ruokarauhaa ja antaa meidän syödä rauhassa, vaikka syötäisiin muualla kuin keittiössä.
2. Naisten ei ole soveliasta syödä yleisillä paikoilla. Tämä herättää pienen sisäisen feministini ja saa pohtimaan, että ehkä miesten (kaikkia miehiä yleistämättä...) pitäisi mennä muualle, jos eivät kestä nähdä naista syömässä julkisesti. Ei tämäkään kyllä ihan vedenpitävä juttu ole, kyllä naisia näkee torilla syömässä julkisesti. Harvemmin kuitenkin kuin miehiä.
3. Ruoka on tulista. Vaihtelee siedettävästä erittäin tuliseen. Ja sitten on tietysti poikkeuksia. Useimmiten en silti selviäisi ruoasta ilman vettä. Hyvää se kuitenkin on. Itseasiassa parempaa kuin hyvää: ihanaa.
4. Ruoka on rasvaista. Öljyä käytetään ruoissa paljon. Tämä ei itseäni mitenkään suuremmin liikuta. Tosin välillä tunnen oloni jättimäiseksi ilmapalloksi.
5. Syöminen tapahtuu useimmiten käsin. Koulussa kaikki ruoat pavuista bankuun syödään luonnon haarukkaa käyttäen. Tämän takia oikean käden käyttö on erityisen tärkeää: vasen käsi on likainen ja sitä ei missään nimessä käytetä syömiseen. Juominen vasemmalla kädellä taas on ok, kun oikea käsi on käytössä. Ja muutenkin olen tullut siihen lopputulokseen, että oikean käden käyttö on tärkeää silloin, kun käsi on suorassa kosketuksessa ruokaan. Esim. Jäätelön syöminen muovipakkauksesta vasemmalla on okei.

Pidemmittä puheitta, bon appetit!

Yam and stew

Rice and stew

Veggies

Plantains and beans

Kaikkien ghanalaisten suosikki, fufu!

Banku and pepper

Perus ravintolaruokaa, kanaa ja riisiä

Rice and omelette

Kaikkea saa muovipusseista, esim. kaakaota vastaavaa suklaajuomaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti