torstai 5. marraskuuta 2015

It's not about the money

Ghanassa on käytössä cedit ja pesewat. Yksi euro vastaa noin neljää cediä, joten järkytys oli suuri, kun tajusin käyttäneeni reilun kahden kuukauden aikana lähes 900 euroa - puolet koko matkan budjetista! Ensimmäisten viikkojen jälkeen muistan ajatelleeni, ettei rahaa kulu ollenkaan, kun kaikki on niin halpaa. No, väärässä olin. Niinhän se menee, että pieniä ostoksia tehdessä summa kasvaa huomaamatta. Ajattelin nyt yrittää muistella, mihin kaikkeen oon rahaa tässä viime aikoina tuhlannu:
- vaatteet ja kengät 50 e
- uusi puhelin 160 e
- matkustaminen 100 e
- netti puhelimeen 80 e
- lahjoitus opettajille 175 e
- ruoka 150 e
Yhteensä: 640 e
260 euroa uupuu vieläkin, enkä tiiä, mihin oon sen käyttänyt. Varmaan kaikkeen pikkusälään. Tietysti nyt tuntuu, että oisin voinu elää säästeliäämmin, mutta loppujen lopuks oon tehny melko vähän heräteostoksia: vaatteet ja netti yms. on ollu asioita, joita oon oikeesti tarvinnu. Ja nyt ei pitäis olla tiedossa vähään aikaan mitään suurempia menoeriä, (koputan puuta) kun uus puhelinki on hommattu. Puhelin oli pakko hankkia, koska viime lauantaina joku tuli ja varasti mun lompakon. Puhelin oli tietysti sisällä... Mutta ei siitä sen enempää, oon toipunut tapauksesta ja kuullut lauseen "This is Africa for you" niin monta kertaa, että oon hyväksyny ajatuksen, että näin ne asiat välillä menee - oltiin sitten Afrikassa tai ei.

Ehdin jo mainita, että Ghanassa on yleisesti ottaen halpaa, joten kokoan vielä lopuksi vertailun vuoksi listan asioista, joita tulee ostettua paljon sekä täällä että Suomessa: (laitan molemmat hinnat euroina, jotta vertailu on helpompaa)
- ruoka-annos (riisiä ja munakasta, nuudeleita yms.) 90 senttiä, 7 euroa.
- bussi(trotro)matka 35 senttiä, 4.70 euroa.
- netti kuukaudeksi puhelimeen (käytin aluksi kalliimpaa liittymää ja sen takia rahaa kului nettiin paljon...) 12 euroa, 30 euroa.
- leipäpussi 50 senttiä, 1.50 euroa
- 12 kpl banaaneja 50 senttiä, 2.50 euroa.
- olut (600 ml täällä) 1.50 euroa, 2 euroa.
- puvun teetättäminen kankaineen 30 euroa, 200 euroa.
- huone hienossa asunnossa, jossa yhteinen keittiö ja olohuone 90 e/kk, 250 e/kk

Tässä pari ensimmäisenä mieleen tullutta esimerkkiä. Vaikka hinnat on huomattavasti Suomen hintoja halvempia, huomaan, että alan ajatella kuin ghanalainen: 4 cedin (1 euron) hintainen juoma tuntuu kalliilta ja pyörittelen silmiä, jos käytetystä mekosta pyydetään yli 35 cediä (9 euroa). Täytyy myös ottaa huomioon, ettei palkat oo kovin kummoisia useimmissa työpaikoissa. Meidän koulun opettajat tienaa kuukaudessa 100 cediä. Sillä palkalla ei kyllä hirveesti matkustella tai tehdä mitään luksusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti