perjantai 30. lokakuuta 2015

It's malaria

Malaria on tällä hetkellä melko ajankohtainen, koska kaksi vapaaehtoista ja yksi meidän koulun opettajista on sairastanut kyseisen taudin parin viime viikon aikana. Meidän vapaaehtoisten porukassa mielipiteet malarianestolääkkeistä ja niiden käyttämisestä vaihtelee melko rajusti. Osa on sitä mieltä, että mitään lääkkeitä on turha käyttää, osa sitä mieltä, että lääkkeet on ehdottomasti hommattava ja osa käyttää lääkkeiden sijasta malarialta suojaavaa teetä. Itse oon melko vahva estolääkkeiden puolestapuhuja. Niinpä aattelin kertoo mielipiteeni usein kuulluista argumenteista.




"Malaria ei tapa." Itseasiassa tappaa: Wikipedian mukaan vuosittain 584 000-855 000 ihmistä kuolee malariaan. Okei, suurin osa kuolemista tapahtuu tietenkin oloissa, joissa ei ole mahdollisuutta lääkkeisiin ja sairaalahoitoon, mutta se ei poista sitä faktaa, että malaria voi tappaa.


"Lääkkeet on kalliita." Sain koko puolen vuoden malarianestolääkkeet vähän yli 100 eurolla, mikä ei oo mun mielestä paha summa. Estolääkkeitä on siis kolmea laatua: Malarose, Lariam ja antibiootit. Syön ite antibiootteja.


"Lääkkeistä saa kauheita sivuvaikutuksia." Monet on varmasti kuullu Lariamista ja sen aiheuttamista sivuoireista, esimerkkinä psykoosi. Huolenaihe on ihan tosi. Sain itekkin melko vahvoja hallusinaatioita viime kesänä, kun söin Lariamia Kenian matkalla. Sivuoireita ei kuitenkaan tuu kaikille, joten lääkettä kannattaa kokeilla ennen suoralta kädeltä hylkäämistä. Ja jos Lariam ei jostain syystä itselle sovi, niin vaihtoehtoja on todella muitakin. Oon nyt syönyt antibiootteja lähes 2,5 kk ilman minkäänlaisia sivuoireita.


"Ei oo terveellistä syödä niin paljon antibiootteja." On totta, että jollain tasolla antibioottien popsiminen voi rasittaa elimistöä ja huonontaa vastustuskykyä, mutta oon varma, että lääkkeet, joilla elimistö pumpataan täyteen malariaa sairastaessa, on varmasti vielä epäterveellisempiä.


"Käytän hyttysmyrkkyä, pidän pitkiä vaatteita ja nukun malariaverkon alla." Ootko silti säilynyt täysin ilman hyttysenpistoja? Yksikin pisto kun riittää...


Tällaista pohdintaa tänään. Tiivistyksenä vielä, että useimmiten malariasta selviää noin viikossa, mutta eikö senkin viikon voisi käyttää paremmin, kun sängyssä makaamalla?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti