perjantai 11. syyskuuta 2015

Koulusta

Koulua takana 4 päivää. Ekana päivänä oppilaita oli kymmenkunta, seuraavana parikymmentä ja eilen sekä tänään kolmisenkymmentä. Syynä tähän oppilaskatoon on kuulemma se, että monet matkustaa lomien aikana tapaamaan sukulaisiaan, eivätkä jaksa palata koulun alkuun mennessä takaisin. Ensi viikolla oppilaita pitäisi olla siis reilusti enemmän.

Tiistai oli siis ensimmäinen koulupäivä. Varsinaista koulua ei kuitenkaan vielä ollut. Enimmikseen vaan järjesteltiin paikkoja ja otettiin vastaan uusia oppilaita vanhempineen. (tai no katottiin Hannahin kanssa, kun Naomi hoiti puhumisen) Puolen päivän aikoihin kokooonnuttiin yhteen kaikkien opettajien kanssa. Muutamaa lukuun ottamatta, kaikki koulun 10 opettajaa oli paikalla.
Kokouksessa kävi ilmi, ettei Naomi ollut tyytyväinen kaikkien opettajien panokseen viime lukukaudella: osa opettajista oli jättänyt hoitamatta tehtäviä, jotka olivat luvanneet hoitaa. Kaikkien opettajien myös oletetaan pukeutuvan pukukoodin mukaan (ilmeisesti valkoinen yläosa, tumma alaosa), mutta yksikään paikalla olevista ei tätä noudattanut. Naomi myös korosti englanninkielen tärkeyttä opetuksessa ja toivoi, että opettajat puhuisivat pelkästään englantia koulussa. Ei mennyt kauaa, kun ensimmäiset alkoivat kertoa juttua twiksi... Syynä opettajien laiskaan asenteeseen tosin saattoi olla se, etteivät he olleet saaneet vielä viime kuun palkkaa. (koululla ei yksinkertaisesti ole vielä varaa palkkojen maksuun)

Toisena päivänä varsinainen opetus alkoi. Yksi opettajista ei kuitenkaan ollut paikalla, joten Hannahin ja minun vastuulle jäi 3.lk opettaminen. (paikalla oli alkuun 3 oppilasta, loppupäivästä 5) Alkuperäinen tarkoitus oli, että ensimmäinen viikko tarkkailtaisiin ja toisella viikolla opetettaisiin sitä luokkaa, mikä parhaalta tuntuu. Ei siis oltu valmistauduttu opetukseen millään tavalla, joten päivä meni lähellä satukirjoja lukiessa ja ihmetellessä. Ei myöskään tiedetty lounaan ajankohtaa, välitunteja, eikä sitä, moneltako koulu loppuu, joten ensimmäinen päivä oli melkoista haahuilua.

Eilen jatkettiin saman luokan opettamista, koska heidän oma madamensa ei vieläkään ollut paikalla. Luettiin edelleen kirjoja, mutta lisättiin ohjelmaan hirsipuun pelaamista sekä suomen ja saksan alkeita. Opeteltiin myös kellon katsomista, koska se on monelle vaikeaa. Rytmikin oli jo selkeämpi: päivä alkaa klo 8, parin yhteislaulun merkeissä. Siitä oppilaat siirtyvät omiin luokkiin, joissa tapahtuu ensimmäinen opetussessio. Välitunti alkaa n. 10 aikoihin ja kestää n. 20 minuuttia. Sitten alkaa opetussessio numero 2, joka kestää klo 12 saakka. Tämän jälkeen on lounastauko, joka kestää klo 13. Koulun pitäisi jatkua klo 15.30 saakka, mutta sekä eilen että tänään päästiin jo 2 jälkeen. Aikataulu oli muutenkin melko liukuva, mutta ensi viikolla lukujärjestyksen pitäisi olla jo selkeämpi.

Tänään sujui jo paremmin! Hirsipuu ei ollut lapsille enää vieras käsite, joten pelaaminen onnistui. Kellonajatkin oli jo suurimmalla osalla hallussa. Opetusta vaikeuttava tekijä kuitenkin on, että lapset on tosi eri tasosia: osa lukee sujuvasti, osa hädin tuskin ollenkaan. Opettajilla ei yleensä ole aikaa tarkkailla oppilaita yksilöinä, joten hitaammin oppivan on helppo jäädä jälkeen.

Saa nähdä, mitä ensi (koulu)viikko tuo tullessaan!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti