sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Lapset

Lasten suusta kuultua:

Let me help you with that. Lapset on äärettömän kohteliaita ja avuliaita: auttavat pyytämättä kantamaan painavia sankoja, pitelevät puolesta esineitä yms. Vanhempien ihmisten auttaminen esim. veden pumppaamisessa on myös itsestäänselvyys.

I'm stronger than you. Edelliseen viitaten tämä on vastaus, jonka lapset yleensä antavat, kun yritän pitää pääni ja kantaa jotain itse. Lapset sanovat olevansa vahvempia kuin länsimaalaiset, koska kuulemma me syömme vain hedelmiä. Lapset on ylpeitä syntyperästään ja sanovat ghanalaisten olevan luonnostaan vahvoja.

You're invited. Ghanassa ruoka on aina tapana jakaa muiden kanssa. Sanonnalla "You're invited" lapset (+ muut ihmiset) tarjoavat omaa ruokaansa. Tarjouksesta voi kuitenkin kohteliaaasti kieltäytyä. Aina tarjouksen esittäjä ei siis välttämättä edes halua jakaa ruokaansa, vaan on vain kohtelias.

A picture, a picture! Suurin osa lapsista on todella kiinnostuneita kuvaamisesta ja kuvattavana olemisesta. Kameran perään kysellään siis useamman kerran päivässä.

Your hair is like a spaghetti. Pitkät hiukset jaksavat kiinnostaa. Aina kun istahtaa aloilleen, on ympärillä pieni joukko käsiä tekemässä lettejä. En kuitenkaan pistä vastaan - henkilökohtaisia kampaajia joka puolella!

You volunteers like water. Tavallista kuumemman ilmaston vuoksi vettä tulee juotua melko paljon. Täällä ihmisillä ei näytä olevan samanlainen tarve nesteytykseen kuin meillä, joten lapset on tulleet siihen tulokseen, että me vaan tykätään vedestä tosi paljon.

Please, sit down. Lapset tarjoaa aina tuoliaan. Jos yritän vastustella, vastaus kuuluu: Ghanassa vanhemmat istuu ja lapset seisoo.

Yhteenvetona: lapset on ihania!







Selfie!




*Some of the pictures from Hannah's camera


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti